Платен отпуск при промяна в РЗ

Платен отпуск при промяна в РЗ

Мнениеот igochev на 08.06.2015 16:42

Здравейте!
Забелязах, че при промяна на работната заплата /РЗ/ със задна дата /но от текущия месец/ платеният отпуск в рамките на същия се изчислява на база на новата РЗ.
Днес, 08.06.2015 увеличавам РЗ, считано от 01.06.2015.
Платеният отпуск е изчислен на база на промената вече РЗ.
Бихте ли разяснили основанието, на което стъпвате ?
Благодаря и спорна!

П.П. Идеята и разписанието на чл.21 НСОРЗ касае онези промени на РЗ, които засягат стар период, който е база за изчисление на отпуска - "Когато към или след началната дата на платения отпуск на работника или служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на ..."
Единствения случай, в който се ползва настоящата РЗ за база е "Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер." /КТ - 177(2)/ или поне аз така го срещам.
igochev
 
Мнения: 10
Регистриран на: 27.06.2014 13:51

Re: Платен отпуск при промяна в РЗ

Мнениеот welisa21 на 01.07.2015 15:24

Здравейте!
Текстът на чл. 177 от Кодекса на труда определя принципа за изчисляване и заплащане за дните на платен годишен отпуск. В чл. 21 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, приета с ПМС № 4 от 2007 г. (обн. ДВ, бр. 9 от 2007 г., с допълнения и изменения), се установяват правила, приложими за случаите когато е извършена промяна на основното трудово възнаграждение със задна дата или от определена дата, спрямо която отделен работник или служител е започнал и продължава да ползва ефективно платен годишен отпуск. Предназначението на тази норма е да гарантира получаване на увеличението от работника или служителя и за отработеното време, и чрез добавка за дните та ползван отпуск.
В ал. 1 се третира типичната ситуация, когато впоследствие е фактически променено брутното трудово възнаграждение за месеца-база, като вместо преизчисляване и съответно доплащане, се прави добавка към възнаграждението за отпуска с процента на увеличеното към предишното брутно възнаграждение.
В ал. 2 се разглежда общият случай на увеличение на заплатата от определена дата, но работникът или служителят към тази дата или след нея е в платен отпуск, като се установява правото на същата добавка към възнаграждението за дните на отпуск.
В случая имате увеличение на трудовото възнаграждение на лицето в месеца, в който ползва платен отпуск. Сумата за този отпуск се изчислява с коефициент БТВ като се съпоставят старата и новата заплата с цел да не бъде ощетено лицето и да вземе месечно възнаграждение, което се полага при отработен пълен месец.
Аватар
welisa21
 
Мнения: 218
Регистриран на: 19.11.2008 17:01

Re: Платен отпуск при промяна в РЗ

Мнениеот igochev на 30.07.2015 12:25

Здравейте!
В цитираните от Вас текстове - базата е предходния месец и тя/базата/ се променя, ако увеличението, което се договаря в текущия, обхваща и предходния и като така е съвсем резонно да се коригира базата.
В нашия казус нямаме случай, в който работникът отсъства към момента на промяната на заплатата си, нито случай на колективна промяна, нито случай на промяна от началото на миналия месец. Т.е. няма причина базата за изчисляване /отработеното през миналия месец/ да бъде коригирана заради промяната, защото тази промяна е в сила от началото на този месец. А единственият случай, в който се ползва за база договореното постоянно възнаграждение е при липса на месец с отработени "най-малко 10 работни дни при същия работодател" - 177(2)КТ. В 21(2) от НСОРЗ се разглежда казус с групово увеличение на заплатите, при който въпросното лице е в отпуск по време на договарянето и подписванетона ДС. "Когато ... от определена дата са увеличени работните заплати /групово/, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда..." - т.е. отново се касае за увеличение, което засяга базата, сиреч размера на БТВ за предходния месец. А такова е нашия случай нямаме.
Т.е. - не ми стана ясно на какво се базира мнението Ви че "Сумата за този отпуск се изчислява с коефициент БТВ като се съпоставят старата и новата заплата". Принципно съм съгласен с подобна корекция - при промяна в текущия мес. на РЗ, ако лицето ползва отпуск изчисляването му да включва тази промяна, но такава не срещам в разписаните към момента норми. Навсякъде се подразбира, че промяната на БТВ засяга отпуска, единствено и само тогава, когато промяната влиза в сила от предходния месец, който се явява база за отпуските в текущия,въпреки, че промяната е документирана в текущия.
Ще Ви бъда благодарен, ако имате възможност да посочите по-конкретно - къде греша!
Спорна и хубав ден!
igochev
 
Мнения: 10
Регистриран на: 27.06.2014 13:51

Re: Платен отпуск при промяна в РЗ

Мнениеот welisa21 на 03.08.2015 13:41

Здравейте!
Изпращам Ви файл с част от публикуваната информация за Правилата за изчисляване на възнаграждението за платен годишен отпуск от сп. Труд и осигуряване на юрист Андриана Печева. Целият коментар може да видите в брой 7 от юли 2015 г. на посоченото списание. За казуса, който коментираме е посочен пример. Когато имаме увеличение на възнаграждението от 1-во число на месеца и през месеца лицето излиза в платен годишен отпуск, при изчисляването на възнаграждението се взимат предвид новото и предишното брутно трудово възнаграждение.

Лек ден и успешна седмица! :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
welisa21
 
Мнения: 218
Регистриран на: 19.11.2008 17:01

Re: Платен отпуск при промяна в РЗ

Мнениеот igochev на 03.08.2015 23:03

КТ - Чл. 177. (1) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
НСОРЗ - Чл. 21. (1) Когато към или след началната дата на платения отпуск на работника или служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.
(2) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Какво пропускам, освен извода на цитираната юристка, с който все още не мога да се съглася. Не ми е ясно на какво стъпва, всъщност. Нито виждам целесъобразна логика в него.
Във всички случаи на корекции става реч за промяна на работната заплата за минал период, който обхваща и базата за изчисляване по смисъла на чл.177 от Кодекса на труда. 21(2) НСОРЗ според мен касае групова промяна на работните заплати, към момента на която /промяна/ лицето е било в отпуск /което не е пречка за реалната промяна на заплатата му, защото работодателят еднострано може да увеличи работната заплата/ и като така се допуска, че въпросното увеличение не е включено в базата за изчисляване, която отново е по реда на 177(1) КТ.
Т.е. цитираните разпоредби касаят случай на увеличение, наложено през текущия месец, но включващо и миналия и като така е напълно логично да участват в базата за изчисляване. Т.е. ако на 10,08,2015 работодателят увеличи заплата на лицето Х, считано от 01,07,2015, то в базата за изчисляване на отпуска ще влезе в сила и промяната.
Повтарям се, но - единственото изключение от правилото на чл. 177(1) КТ виждам в чл. 177(2) КТ - Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.
igochev
 
Мнения: 10
Регистриран на: 27.06.2014 13:51


Назад към ТРЗКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта