осигуряване

Решения на специфични случаи в СТИЛ - ТРЗ и ЛС

осигуряване

Мнениеот tinka_bobi на 24.08.2009 10:19

Моля ви, отговорете ми дължи ли се здравна осигуровка върху неплатен отпуск за м.11.1999г.
и как да подам декл 1 тъй като ми иска някакъв доход и не ми приема дискетата, а в същото време няма графа в която да пише
tinka_bobi
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24.08.2009 10:11

Re: осигуряване

Мнениеот welisa21 на 27.08.2009 13:05

С приемането на Закона за здравното осигуряване през 1999г. здравната вноска е определена на 6% . При трудовите правоотношения се поделя по равно между работодателя и работника - по 3%. При неплатен отпуск би трябвало да е 6% върху МРЗ, която от 01.07.1999г е 67 лв.
Вижте тази статия от Надежда Кираджиева във в. Капитал, бр. 28/17 юли 1999г.

За кои доходи се плащат здравни вноски

Със стартa на здравното осигуряване започват и въпросите върху кои доходи се начислява здравната вноска. В Закона за здравното осигуряване при определяне на осигурителния доход не се включват всички облагаеми доходи, предвидени в Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ). Здравна вноска няма да се начислява върху наеми, ренти, дивиденти и останалите доходи по чл. 24, 25 и 26 от ЗОДФЛ, заяви Вержиния Заркова главен експерт в отдел “Осигурителни доходи” в Националния осигурителен институт.
Здравната вноска на лицата по трудов договор се определя върху облагаемия доход по чл.19 , ал.1 от ЗОДФЛ. В него са включени всички плащания, включително награди в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, получени от осигурения за календарния месец. Начисляване на здравна вноска не се прави върху командировъчните, стойността на картите за пътуване от местоживеенето до местоработата, осигурени безплатно от работодателя. Стойността на безплатната предпазна храна, противоотровите и личните предпазни средства също не е включена при определяне на осигурителния доход при трудовите правоотношения.
Работодателите не дължат здравни осигурителни вноски за периода от 1 юли до 31 декември 1999 г. за осигурените от тях лица, които са първа и втора категория труд. При тези два случая (регламентирани в Закона за държавния бюджет за 1999 г. ) здравна вноска се начислява само за сметка на осигурения и тя е в размер на 3%.
Едноличните търговци, свободните професии и работещите по извънтрудови правоотношения, включени в гл.8 от ЗОДФЛ, ще избират върху какъв осигурителен доход да начисляват вноска. Ежемесечно вноската може да е върху 67 лева (минималната работна заплата), но в края на годината тя ще се преизчислява на база облагаемия доход след приспадане на разходите за дейността. За много осигурени ще представлява интерес колко декларации се попълват всеки месец, ако получават доходи от различни възложители по нетрудови правоотношения. Експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) заявиха, че независимо по колко извънтрудови правоотношения (т.е. по гл. 8 от ЗОДФЛ) работи едно осигурено лице, декларацията, която трябва да попълни, е само една.
Земеделските производители - физически лица, включително извършващите дейност като еднолични търговци, които са освободени от плащане на данък върху дохода от непреработената растителна и животинска продукция, ежемесечно ще правят здравна вноска върху минималната работна заплата (МРЗ). Съответно в края на годината няма да се прави преизчисление на здравната вноска, тъй като за осигурителен доход е приет минималният - 67 лева.
Лицата, които се облагат с окончателен годишен (патентен) данък, т.е. упражняващи дейностите по гл.14 от ЗОДФЛ, ежемесечно правят вноска и подават декларация за избран осигурителен доход, не по-малък от две МРЗ за страната. “В случай че осигуреният се облага с окончателен годишен (патентен) данък и същевременно получава доходи и по нетрудови правоотношения, всеки месец ще плаща две вноски”, обясни Тенчо Тенчев, началник на отдел “Осигурителни приходи” към НОИ. Едната се определя най-малко върху две МРЗ, а другата - върху една МРЗ. Ще се подават две декларации, като всяка една ще е с различен осигурителен код (даден в инструкцията за попълване на декларацията).
По Закона за здравното осигуряване самоосигуряващите се плащат здравна вноска всеки месец. Другата възможност е авансово плащане. “Въпрос на воля и избор е предварителното плащане на дължимите до края на годината здравни вноски по сметките на районните управления “Социално осигуряване”, каза г-н Тенчев. Подаването на декларацията до районните управления на НОИ обаче трябва да е поотделно за всеки месец с краен срок до 20-о число на следващия (месец).
Аватар
welisa21
 
Мнения: 219
Регистриран на: 19.11.2008 17:01


Назад към Решения на казуси в СТИЛ - ТРЗ и ЛСКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron